De broncode van de wonderfoon is te vinden op de site GitHub.com

Er zijn 2 varianten van de broncode beschikbaar, voor de Wemos D1 Mini en voor de ATTINY85

              Wemos D1 Mini                      Digispark ATTINY85

Hieronder volgt de uitleg voor het programmeren van de Wemos D1 Mini, Met het bijgeleverde upload script is dit redelijk eenvoudig te doen zonder ervaring met dit soort hardware. Onderaan deze pagina staat ook een en ander uitgelegd over het programmeren van de digispark. Hiervoor is wel enige kennis van Arduino IDE vereist.

Indien u ervaring hebt met de Arduino IDE kunt u deze gebuiken voor het programmeren van deWemos D1 Mini. Alle informatie over het installeren en configureren van de Arduino interface voor de D1 mini vindt u hier op instructables,com

Om het makelijk te maken hebben we voor mensen zonder programmeer ervaring ook upload script beschikbaar gebaseerd op wat de Arduino IDE op de achtergrond uitvoert.
Dit script en alle bijbehorende bestanden is hier te vinden.
Dit is versie 0108, bijbehorende muziek testbestanden vind u hier

Het programmeren van de Wemos gaat als volgt.
Unzip de file upload.zip
In de folder vindt u verschillende bestanden en folders.

Om te beginnen moeten we de USB driver voor de Wemos D1 mini of de DigiSpark ATTiny85 installeren. Deze vindt u op wemos.cc.
Wanneer u deze geinstalleerd hebt en de D1 Mini met een micro USB kabel aansluit op uw computer zal deze herkend worden door de computer als een serieel apparaat op een COM poort. Dit kunt u controleren door in windows apparaten beheer (device manager) bij de Ports (COM & LPT) te kijken.

Nu kunnen we de D1 Mini programmeren.
Hieronder een voorbeeld van de inhoud van de folder waarin de upload.zip uitgepakt is.

Hiervoor moet u het script “upload_wonderfoon.bat” starten. Er zal een windows DOS scherm openen met onderstaande informatie.

Type een j en druk op enter om het uploaden van de gecompileerde code (deze staat in de folder wonderfoon) te starten.

Er verschijnt nu een heleboel informatie op het schrem zoals hierboven afgebeeld. Dit duurt een aantal seconden en wanneer het process klaar is ziet u onderstaande.

Druk op enter om het DOS scherm te sluiten. De D1 Mini is nu geprogrammeerd met de Wonderfoon Software.

Het programmeren van de Digispark ATtiny85 is alleen mogelijk voor gevorderde gebruikers. Dit is omdat deze eerst ongeprogrammeerd moet worden gebruik makend van een Arduino om pin 5 bruikbaar te maken voor de wonderfoon. (standaard is dit de reset pin). Informatie hierover staat hier op YouTube .

Na deze aanpassing kan de ATTiny85 met de Arduino IDE geprogrammeerd worden.

Ook de Digispark ATTiny85 kan geprogrammeerd worden met de Arduino IDE Alle informatie over het installeren en configureren van de Arduino interface voor de Digispark vindt u hier op instructables,com

Voor de Digispark is nog 1 extra library nodig om de EEPROM functies te kunnen gebruiken waarmee de Wonderfoon software de instellingen, zoals volume, opslaat. Deze library is hier te vinden op GitHub

Nu kunt u de ATTiny85 programmeren.